Ragasztott tömbösített gerendák


Termékleírás

Az építőipar korszerű faipari félkészterméke, amit lamellákból ragasztanak, tömbösítenek össze. Előnye azonnal felhasználható, könnyen megmunkálható, mérettartó, vetemedés mentes, hulladékmentesen feldolgozható termék. Oldalai gyalult felületűek.

 1. Fafaj:Vörösfenyő
  Származás: Szibéria
  Szín: sárgás-vörösesbarna
  Térfogatsúly:

  700-800 kg/m3

  Nedvességtartalom: 12% ± 2%

  A három faanyag közül a vörösfenyő a legértékesebb. Rendkívül tartós, kiváló mechanikai tulajdonságú, könnyen megmunkálható, rendkívül sűrű évgyűrűszerkezet.

  A NÁLUNK FORGALMAZOTT HOSSZTOLDOTT, RÉTEGRAGASZTOTT VÖRÖSFENYŐ GERENDÁK D4-ES RAGASZTÁSÚAK.

  A D4-ES RAGASZTÁSÚ VÖRÖSFENYŐ GERENDÁKAT  BELTÉRI ALKALMAZÁSRA AJÁNLJUK !!!

  Jellemzői:

  Az építőipar korszerű faipari félkészterméke, amit lamellákból ragasztanak, tömbösítenek össze. Előnye azonnal felhasználható, könnyen megmunkálható, mérettartó, vetemedés mentes, hulladékmentesen feldolgozható termék. Oldalai gyalult felületűek.

  Kültérben alkalmazott fenyőfélék

  Általánosan elmondható, hogy a fa anyagtulajdonságából eredően reped még a telített, ill. a rétegelt-ragasztott fa is! Kültérben, az időjárás viszontagságainak kitett faanyagok nagyobb mértékben. Ezek a repedések a kiindulópontjai a további esztétikai, majd szerkezeti károsodást okozó fakárosítók (gombafélék) elterjedésének.

  A kezeletlen fenyőfélék a kültérben használt tömör, szerkezeti faanyagok közül a legkevésbé tartósak. A lucfenyő és az erdei (borovi) fenyő tartósságát tekintve a szabványok nem tesznek különbséget köztük, a vörösfenyőt eggyel ellenállóbb csoportba sorolják, de ebben a csoportban is nagy különbséget mutatnak az európai, ill. a szibériai termőhelyről származó faanyagok tulajdonságai. Ezek a besorolások a tömör fűrészelt fákra vonatkoznak és tartóssági kategóriát szemléltetnek. A legkevésbé tartós 5. osztályba tartozik a luc és az erdei (bororvi) fenyő. A vörösfenyő a 3-4. osztályba.

  A felhasználási területeket három irányadó csoportba sorolják kitettségük szerint: NK1 (beltéri), NK2 (kültéri fedett, ill. részben időjárásnak kitett), NK3 (vízzel, földdel érintkező).

  Kültérben használhatjuk az alábbi típusú fákat a fenyőfélék közül:

  • fűrészelt fa
  • hossztoldott fűrészelt fa (KVH)
  • rétegelt-ragasztott fa (BSH)
  • telített fa

  Ezek lehetnek frissen vágottak, légszárazak, ill. műszárítottak.

  A fa tartósságán azt az időtartamot értjük, amely alatt a fa adott körülmények között romlatlan állapotban megmarad. A tartósságot a fafajta tulajdonságai, felhasználási helye és a fa nedvességtartalma befolyásolja. Legtartósabb a teljesen száraz és a vízzel teljesen telített fa. A fa tönkremenetele akkor indul meg leghamarabb, ha váltakozva nedves és száraz állapotba kerül vagyis kültérben időjárásnak kitett helyen alkalmazzuk.

  A fa tartósságát, élettartamát növelhetjük többféleképpen:

  • műszárítással
  • felületkezeléssel
  • telítéssel

  Ezek közül a legmagasabb hatékonyságot a fakárosítókkal szemben a telítés képviseli! Telítés során a faanyagból vákuumos eljárással eltávolítják a nedvességet és favédőszert préselnek bele nagy nyomáson a szijácsrészbe. A telített / impregnált faanyag színe a technológia során zöldes színt vesz fel, majd festés nélkül idővel meg fog szürkülni! A telített faanyagok sem alaktartók, azaz repedhetnek, deformálódnak!

   

  Vörösfenyő: fűrészáruként tartósabb, mint a többi fenyőféle, de repedésre hajlamos, így a szürkülést követően ugyan hosszabb ideig látja el funkcióját statikai gyengülés nélkül, de a szálkák és repedések miatt balesetveszélyes lehet. A vörösfenyő a nehezen ragasztható fafajok közé tartozik, így csak a kizárólag erre a célra fejlesztett ragasztóval gyártott rétegelt-ragasztott fától várhatjuk el, hogy a lehető legnagyobb mértékben legyen alaktartó, de a teljes repedésmentességet kültérben ez az anyag sem garantálja! Nem telítjük, mert mint fűrészáru önmagában is a benne lévő olajok és gyanták miatt magasabb védettséget élvez a fakárosítókkal szemben, mint az egyéb fenyőfélék. Árban a legdrágább fenyőfélék közé tartozik!

  Erdei (borovi) fenyő: a köztudatban még mindig „jobb” fának tartják, mint a lucfenyőt, holott a mai tudományos álláspont már mást mutat. Kevésbé reped, mint a vörösfenyő és jól telíthető, így közkedvelt kültéri megoldás a telített bélmentes borovi fenyő fűrészáru. További felületkezelést nem feltétlenül igényel, de idővel a telítés utáni zöldes színe beszürkül.

  Lucfenyő: a legkevésbé tartós fafaj kültérben, viszont gondos és rendszere felületkezelés mellett legalább olyan élettartamot érhetünk el vele, mint az erdeifenyővel!

  Általánosan elmondható, hogy minden faanyag reped kültérben és a felületkezelést évente, maximum kétévente felül kell vizsgálni, majd újra kezelni a szerkezetet, úgy lehet elérni biztonságosan az 5-10 év élettartamot, ha a repedésekbe is kellő értékben bejut a felületkezelőanyag és konzerválja a friss felületeket!  Gondoskodjunk a furatok, vágások összeszerelés előtti felületkezeléséről, valamint a bütü védelemről! Igyekezzünk olyan csomópontok kialakítására, melyek a lehető legnagyobb mértékben elvezetik a vizet, így biztosítva a felületek gyors száradását! Garanciát a kültéri szerkezeteknél az esztétikai jellegű hibákra ne vállaljunk! Gondoskodjunk a rendszeres kezelésről, karbantartásról, melyre hívjuk fel az üzemeltetők figyelmét! Igyekezzünk bél - és szijácsmentes anyagot használni, ezzel tovább csökkenthetjük a repedési és tönkremeneteli hajlamot!

 1. HT = Hossztoldott

  A vegyes vágású lamellák hosszban toldottak, a lamellákat egymáshoz fésűs fogazással toldották össze.

 1. Ragasztott tömbösített gerendák általános felhasználási területei
  • Építőipar.
  • Galéria építés.
  • Előtető, árnyékoló, kocsibeálló szerkezeti anyagaként.
  , , , , ,

Felületkezeléshez egyaránt használhatunk pácokat, lazúrokat, lakkokat, attól függően, hogy milyen színhatást, csillogást szeretnénk elérni.
A nálunk forgalmazott felületkezelő anyagok közül biztonsággal válogathat, környezetkímélő termékek.
 
Külső helyen történő felhasználása esetén mindig ajánljuk a favédőszer használatát, elsősorban vizes bázisú festéket.